Farní charita pomáhá v Kolíně již šestým rokem

Rok 2019 je pro charitu v Kolíně šestým rokem aktivní pomoci. Pojďme se společně ohlédnout za tím, co se povedlo.

První službou, kterou charita nabídla, bylo Dobrovolnické centrum sv. Bartoloměje. Dobrovolníci, lidé, kteří ve svém, volném čase a zdarma darují své schopnosti a čas potřebným. Pomoc dobrovolníků se soustředí na osamělé seniory. Dobrovolník a senior společně tráví min. hodinu týdně např. procházkami, čtením, povídáním, lidskou blízkostí. Služba probíhá jak v domácím prostředí seniorů, tak např. v Domově pro seniory. Celkem deset ochotných dobrovolníků se také pravidelně schází na vzdělávání a supervizích, které pečují o kvalitu jejich pomoci. V průměru za rok dobrovolníci věnují 500 hodin času zdarma. V rámci dobrovolnických aktivit se každé úterý schází šikovné seniorky v Komunitním centru na faře a vytváří krásné výrobky, jejichž koupí podporujete činnost Centra. Centrum také sdružuje cca stovku krátkodobých dobrovolníků, kteří se zapojují do Národní potravinové sbírky, při organizaci ChariFestu a Tříkrálové sbírce. Pokud máte chuť se zapojit, stavte se v Malém krámku velké pomoci v ulici Na Hradbách kteroukoli středu.

Velmi důležitou službou je Sklad potravinové  materiální pomoci. Je to praktická pomoc komukoli, kdo se dostane do tíživé situace. V charitě nám záleží na cílené pomoci a tak úzce spolupracujeme se sociálními pracovníky MěÚ Kolín. Jen ti mají možnost vystavit poukaz na pomoc charitního skladu. V roce 2018 vystavili celkem 510 poukázek. Podpořeno bylo 505 dospělých, 332 dětí ze 108 rodin. Sklad provozujeme v Zengrově ulici 356, kde také přijímáme cokoli, co ještě může druhým posloužit.

Nejmladší službou je Rodinné centrum sv. Zdislavy v Benešově ulici. Nabízíme profesionální služby pro rodiny, které prochází náročnou vztahovou situací. Jedná se o služby: Podporované komunikace rodičů, Asistovaný kontakt nezl. dítěte s rodičem a Asistované předání nezl. V loňském roce pomoc centra využilo celkem 80 osob (rodičů). Pro širokou veřejnost pořádáme vzdělávací přednášky a Dny otevřených dveří. Sledujte náš web www.kolin.charita.cz a facebook Farní charita Kolín.

V letošním roce probíhá stavba Komunitního centra v Kolíně na Zálabí. Těšíme se, že v příštím roce budeme moci naše služby opět rozšířit dle potřeb obyvatel Kolína, jak je v případě charity dobrým zvykem.